Peter Hurley Workshop i Denver Colorado
En gang I mellem skal man rystes lidt i sin grundvold. Det er ikke noget jeg gør hvert år, men jeg burde. Jeg er lige kommet hjem fra Denver. Tre dage på kursus med Peter Hurley. En hård omgang. Peter Hurley er en amerikansk portrætfotograf, der primært er berømt for sine “Headshots” Hele kurset foregik i et studie, og det eneste vi koncentrede os om, var at fotografere mennesker fra skuldrene og op.
Søg Peter Hurley på Youtube og du vil hurtigt finde ud af hvem han er.
Grønland 9
Nu gælder det om at finde en mulighed for at komme hjem. Inden for 24 timer vil alle transport muligheder ud af Nanortalik være udsat i tre dage. Heldigvis fandt Niels/Henrik en båd som sejlede fra Narsasuaq og returnerede med os i. Noget af en gyngetur i fire timer blev hele gruppen kastet rundet i den lille motorbåd. . En hyggelig aften på Hotellet. Gik tur i området. I havnen lå Vædderen, og jeg fik arrangeret en guided rundtur på skibet den efterfølgende dag. Ikke en dag der bød på noget fotografi.
Grønland 8
Dag 8
Tåge og kulde startede dagen. Godt kolde fik vi pakket lejren sammen, og startede vandreturen ud af dalen. Små otte kilometer senere var vi ved fjorden. Flot tur med massere af bjergsider. Men også meget ujævn terræn. Godt trætte fik vi frokost og ventede på en båd som ville tage os et lille stykke vej over fjorden, til den sidste og hårdeste stigning op på et plateau. Med en time forsinkelse kom en båd. Vi kom i land og gik i gang med forberedelserne, da Max fandt ud af vi var tæt på at skulle blive hængede på locationen i fire dage pga en uvejr. Enten blev vi i fire dage og kom forsinket hjem eller tog vi tilbage til Nanortalik med det samme. Føreren af vores “redningsbåd” Niels ville komme og hente os efter tre timer. I mens kom dagens første fører tilbage da han så at vi ikke var på vej op ad fjeldsiden. Han tog os på en 30 minutters tur rundt om et isbjerg. Meget flot. Niels kom til tiden og efter smuk tur på to timer vi var tilbage i Nanortalik.
Et bad og en øl på lokale bar gik vi i seng. Dejligt at sove i en seng igen.
Landskabsfotografi med lille dybdeskarphed
Skarphed er godt, mange gange stikker man snuden helt hen til et billede på væggen for at se, om skarpheden “holder”. Specielt med landskabsfotografi gør man som fotograf alt for at opnå den optimale skarphed. Men det er også en kunst kun at koncentrere sig om en lille del af billedet og lægge sin skarphed lige præcis dér, og ingen andre steder. Det er praktisk næsten umuligt, hvis man fotograferer med en vidvinkel, da skarphedsdybden pr. definition er stor. Men der er et trick - Brenizer Metoden. Her benytter man en tele til sit billede. Gerne en med et lavt f-stop, tager flere panoramaeksponeringer og sticher dem sammen i fx Photoshop.
På billedet ovenfor har jeg taget et 105 mm 1.4 Sigma Art objektiv og taget 10 billeder på blænde 1.4 og stitched dem sammen efterfølgende.
Grønland 7
Sov længe til kl 7.30. Det er ikke for mig behagligt at ligge i min sovepose mere end 7 timer. Så kan kroppen ikke holde det tynde underlag ud. Igen en god dag. Masser af muligheder i området. Alle har bare gået rundt og fundet fantastiske billeder over det hele. Fik lavet tre-fire helt sikre billeder. Endte foreløbig med en flot fuldmåne opgang, lidt nordlys og noget mere fuldmåne sluttede dagens dont klokken 23.25.
Video fra Grønlandsturen
Her er en BTS (Behind the Scenes) video fra min tur til Grønland I august 2018:
Vi var otte afsted. Og vi var tre der havde lavet video undervejs. Damon samlede dem og fik sat dem sammen til denne video. Jeg havde nok ikke valgt den slags musik !
Dronen - mit nye værktøj til fantastiske billeder
Jeg har længe tænkt på, at det var tid til at anskaffe sig en drone. Men for at kunne bruge den professionelt til droneoptagelser, skal jeg have et dronebevis. Det har jeg taget i efteråret, og har nu været droneejer og dronepilot i to måneder. Det er et fantastisk værktøj til at lave anderledes og storslåede billeder, og jeg er ret sikker på, at der er flere af mine kunder, der vil finde de nye muligheder en drone giver særdeles attraktive.
Grønland 6
Endnu en meget våd nat. Der var flere af deltagerne på turen som havde frosset. Jeg sov fint, men kunne godt mærke at teltdugen en gang i mellem var ret tæt på mit hoved. Det var et pjaskvådt telt jeg pakkede sammen. Vi skulle afsted med båd til indgang til en ny dal, hvor turens længste vandretur skulle starte. Med ca. 26 kilo på ryggen, tre krydsning af floder, og næsten 14 kilomenter i meget ujævnt terræn, var vi fremme ved vores nye lejr. Godt trætte men glade, vejret holdt !
Måske det bedste billede fra hele turen til Grønland
H.M. Dronningens nytårstale
For tredje gang har jeg haft en anderledes Nytårsaften end de fleste. Hver år er fire danske pressefotografer på arbejde i 5-10 sekunder, når de skal tage et billede af H.M. Dronningen efter at hun har holdt sin tale til Danmark. Opgaven er for Billed Bladet
Grønland 5
Dagen er startet med nedpakning af lejr og afgang mod gletcher kl 10. Det havde stormet det meste af natten og teltet var vådt. Gletcheren befinder sig i bunden af fjorden, ca en times sejlads. Enestående oplevelse at være så tæt på en gletcher. Men også ret frustrerende, det var svært at fotograferer. Der var meget fugt i luften og vejret var ikke særlig godt. Efter en time fik vi nok, og tog afsted i båd med næste lejr. En ny vandretur mod en ny gletcher, som ligger længere inde i en dal. Vi klartrede op på en fjeldside for at fotograferer solnedgangen. Vi fik den men lyset var ikke noget at prale af. Stille nat med regn om morgenen. Vaders, usb batteri, Fjællraven jakke pakket ned og kommer tilbage med båd til Nanortalik, da jeg ikke havde brug for at slæbe det på turen gennem dalen.
Grønland 4
Første dag hvor jeg ikke skulle pakke ned og rejse til et nyt sted. Dagen blev brugt på en lang smuk og hård tur op på en af fjeldsiderne. Dejligt bare at have sit eget telt parat i dalen og en noget lettere rygsæk kun med fotoudstyr.
Grønland 3
Dag 3
Efter en noget “kompakt” søvn i den lille hytte var der afgang i lille båd kl 9 mod første camp. Det var en fiskebåd vi sejlede i. Åben og med siddeplads til fem passagerer. 2 stk 100 hk udenbordsmotorer sørgede for at vi kom hurtigt afsted. I tre timer sejlede vi ind i den smukke fjord. Endelig var jeg tæt på at være fremme ved den første location, nu skulle jeg endelig til at fotograferer. Der var gået tre år siden jeg første gang tænkte at jeg ville afsted på en tur som den her. Først sidste år fik jeg søgt penge hos Ophavsretsfonden og tilmeldt mig denne års tur. Et unikt sted var vores først lejr med flotte bjerge omkring. En flod fra dalen gav os mulighed for at lave nogle smukke vandfalds billeder. Første nat i telt. Regnvejr det meste af natten og blæst.
Grønland 2
Dag 2
En formiddag med meget kedeligt vejr. Gået en tur i byen. Afgang mod Nanortalik kl 12. Flot med isbjerge. Havde pause i Quqortoq. Sidste stræk mod Nanortali tog et par timer og endelig var hele holdet samlet. Sovet i “vandrehytte”.
Grønland 1
Dag 1
Afrejse Cph kl 11.20
Ankomst Narsarsuaq. Bygden er en gammel lufthavn som amerikanerne havde under 2. Verdenskrig og Koreakrigen. Der sker ikke så meget, og stedet bærer meget præg af, at byen mest virker som overnatningssted for turister. Mødte ungarske Peter, der også deltager på turen. Fik gode billeder blot 400 meter bagved vandrehjemmet. Var heldig at få en hel sovesal for mig selv. Man føler godt nok, at man er meget langt væk fra resten af verden. Internetforbindelse skal man ikke regne med, det er for dyrt at bruge sin mobil. Fik nogle få minutter på en meget langsom - men dyr - wififorbindelse på vandrehjemmet.
Et af de sidste billeder fra Grønland
Man finder hurtig ud af, at ting kan tage dage, når man rejser på Grønland. En rejseplan skal være fleksibel og med masser at ekstra tid, hvis vejret skulle vende.
Vi manglede den sidste tredjedel af workshoppen, da et stort stormvejr var på vej, og vores planer måtte med få timers varsel laves helt om. Det endte med at jeg havnede i Narsarsuaq i tre dage inden jeg skulle flyve hjem. Til at starte med var det ikke det bedste sted at fotografere, troede jeg, men det viste sig at Narsarsuaq kom med flere positive overraskelser.
Den sidste dag inden afrejse, skulle vi lige op på et plateau over byen for at få den sidste solnedgang……. Med udsigt over en gletcher længere inde i dalen fik jeg dette billede.
Workshop på Færøerne
Efter fem fantastiske dage er alle hjemme igen efter en vellykket workshop. Vi var utrolig heldige med vejret. Lokale sagde at det havde regnet i otto uger inden vi kom ! Vi fik også regn men kun små portioner og velvalgte tidspunkter, hvor vi fx skulle køre i bil. Der er ikke noget bedre når vejret forandre sig hele tiden, ihvertfald når man skal lave landskabsbilleder. Gruppebilledet er taget på de vildt betagende klipper som ligger ved Sørvågsvatn.
Workshop i Sydgrønland
Jeg er lige kommet hjem fra Sydgrønland efter en fantastisk workshop med den amerikanske fotograf Max Foster. Det var ikke en workshop for komfortens skyld. Hver deltager havde sit eget udstyr med, og man skulle kunne vandre med det. Det vil sige at telt, underlag, mad, sovepose etc kom til fylde meget mere end det fotoudstyr man ellers godt kan fylde en rygsæk op med. Med udgangspunkt i den sydgrønlandske by Nanortalik blev vi sejlet ud til forskellige destinationer, hvorfra vi vandrede ud på dagsture. Desuden gik vi igennem en over 25 km lang dal for al blive hentet i den anden ende. Hårdt terræn, hvor man var heldig hvis man havde en fåresti at gå ad.
Mulighederne for landskabsfotografi er uovertrufne i området, men der skal kæmpes for dem. Og jeg syntes at jeg er kommet hjem med et flot resultat, som jeg vil dele på min instagram og her på websitet.
Fotokursus på Færøerne
Jeg har i samarbejde med Rejsebureauet Viavana lavet en Fotorejse til Færøerne.
Tag med på fem udfordrende fotodage i noget af verdens mest unikke og fotogene natur. Vi tager på dagsture med vores kamera, og du bestemmer selv, hvor fototeknisk du vil udfordres. Vi fokuserer på unikke naturoplevelser og fotoopgaver, der løfter dit niveau. Du skal være forberedt på at vandre i den fabelagtige færøske natur og hvad der dertil hører af regnvejr, modvind, sol og mudder. Men én ting er sikker: efter turen flyver du hjem som en bedre fotograf.
Check rejsen på Viavana.dk
Med fotografen på tur en tidlig søndag morgen
BLOX klokken 05.36 en søndag morgen
Hvis vejret er godt, bliver man som fotograf altid belønnet ved at stå tidligt op. Det er endelig blevet forår, og de lyse morgener er begyndt. Det er nu, man kan have byen for sig selv, inden resten af verden vågner.